'Schuurwoning' te Rottevalle

Vlak boven Drachten, in Rottevalle, bouwen wij op dit moment een bijzondere woonhuis. Het casco van deze 'schuurwoning' wordt opgetrokken uit massieve houten panelen voor zowel de wanden als de vloeren. De binnenzijde van de wanden en het plafond worden niet afgewerkt. Dus de houten uitstraling van de panelen blijft behouden. De buitenzijde wordt voorzien van 180 mm isolatie met fijn bezaagde Red Cedar delen. Deze delen worden sterk ventilerend aangebracht. Dit noemt men een 'open gevel' Alle kozijnsparingen en buitendeuren zijn exact uitgetekend op een veelvoud van deze Red Cedar delen.

Het houten casco is in een fabriek gemaakt in Duitsland, waar de panelen computergestuurd worden uitgezaagd en gefraisd naar gelang wat mogelijk is. Wij hebben hier alle wanden uitgetekend tot werktekeningen welke daar 1 op 1 zijn overgenomen. De panelen varieren van verschillende diktes van 85 mm tot 61 mm. De vloeren zijn 135 mm dik. De elementen zijn allemaal kruislings verlijmd, wat de panelen zeer sterk en vormvast maakt. In de dikkere wanden en vloeren is het mogelijk om elektra dozen in te boren. De elektrabuizen kunnen vertikaal in de wand worden aangebracht zodat alles keuring ontzichtbaar gemonteerd kan worden.

De binnendeuren zijn van de zelfde panelen gemaakt als de wanden. De deuren hebben een dikte van 61 mm. Deze deuren worden geheel vlak in de wand afgehangen met ontzichtbare schanieren. In de wand zal straks de deur opvallen door alleen de aanwezigheid van de deurkruk. Er komt dus geen deurkozijn aan te pas.

De gehele woning bestaat eigenlijk uit 2 delen, een los staand woongedeelte en een los staande garage. Echter het dak verbindt deze 2 bouwvollumes waardoor de woning maar liefst 21 meter lang wordt en 7 meter breed. Het dak wordt voorzien van een strakke mat zwarte dakpan. Het gehele ontwerp is strak en sober uitgevoerd wat de eenvoud van het geheel ten goede komt.